524.Landschapsbiografie Wadden nationaal Parken

Jan Neefjes (Overland):
Landschapsbiografie Nationaal Park Hollandse Duinen
https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%20Hollandse%20Duinen%20DEF%20print.pdf

https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%C3%ABnNationaleParken.php

Lisa Timmerman (Kenniscentrum Landschap):
Landschapsbiografie Nationaal Park NLDelta - Biesbosch-Haringvliet
https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%20NLDelta%20DEF%20print.pdf

Meindert Schroor (Bureau Varenius):
Landschapsbiografie van het Waddengebied
https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%20Wadden%20DEF%20print.pdf

https://www.overland.nl/TipsLandschapsbiografie.php
https://www.overland.nl/cavecht.php
In de Slag bij Ane van 1227 overwonnen opstandige Drenten een leger van vooraanstaande edelen geleid door de bisschop van Utrecht (afgebeeld op dit schilderij van A.F. Zurcher). De Cultuurhistorische Atlas van de Vecht reconstrueert de locatie van de slag.
https://www.overland.nl/atlasww.php
https://edepot.wur.nl/248938
Winterswijk: een nieuwe kijk op oude bossen - Stichting Probos

probos.nl
https://www.probos.nl › images › pdf › rapporten
PDF
door J Smalbraak — http://www.ecologischadviesbureaumaes.nl/426.pdf. Neefjes, J. & N.W. Willemse (2009). Cultuurhistorische Atlas Winterswijk. Weesp, RAAP Archeologisch.
https://edepot.wur.nl/248938

https://issuu.com/provicieoverijssel/docs/atlas_van_de_vecht_lr

https://geo.provincie-utrecht.nl/publiek/documenten/monumenten/TT/TT2_Vecht.pdf

https://natuurtijdschriften.nl/pub/1021271/G-H2018nr5-6_art579-Koster-De_Vecht_a-_Oerstroomdal.pdf

In Verschenen of verdwenen, samengesteld door Sovon Vogelonderzoek Nederland, lees je alles over de opkomst en ondergang van 70 broedvogelsoorten van 1900 tot heden. 120 jaar aan verandering is in dit naslagwerk inzichtelijk in beeld gebracht met ruim 500 spectaculaire foto’s, verspreidingskaarten met historische gegevens en infographics over populatieaantallen. Inclusief 6 themahoofdstukken over actuele thema’s, zoals de invloed van het klimaat, biodiversiteit, de komst van exoten en een blik op de toekomst. Verschenen of verdwenen biedt niet alleen een schat aan kennis maar is ook een zeer lezenswaardig, historisch naslagwerk. Voor iedereen die van vogels houdt!
https://www.deslegte.com/files/samples/books/9789021576459.pdf

Nieuwsbrief Vlinderwerkgroep Drenthe https://vlinderwerkgroepdrenthe.nl/wp-content/uploads/2020/05/2020a.pdf

https://vlinderwerkgroepdrenthe.nl/wp-content/uploads/2020/05/2020a.pdf

 • https://www.youtube.com/watch?v=IjcuqXHLyPU

  https://www.vogelsamsterdam.nl/do-21-sept-2023-2000-uur-samen-leven-met-vogels-pakhuis-de-zwijger/
  Arnout Jan Rossenaar
  https://dezwijger.nl/programma/broedplaats-amsterdam-samen-leven-met-vogels
  NU op KPN en Budget

  In 2022 verscheen de ‘Vogelatlas Amsterdam’, een inventarisatie van alle broed- en wintervogels in onze regio. Met sommige soorten gaat het ronduit slecht. Deze veranderingen worden veelal veroorzaakt door klimaat, inrichting en beheer. Daarom geeft Vogelatlas Amsterdam aanbevelingen voor een vogelvriendelijkere stad. Deze aanbevelingen voor bewoners, beheerders en beslissers staan deze avond centraal.

  Ecologisch adviseur Frank van Groen schetst de uitgangspunten voor een vogelvriendelijkere stad. Daarna geeft tuinvogelconsulent Kea Verveld van Vogelbescherming Nederland concrete tips voor je tuin, balkon of dak. Stadsecoloog Koen Wonders verkent met habitatexpert Jip Louwe Kooijmans van Sovon vogelonderzoek de potentie van natuurinclusief bouwen en de inrichting van vogelvriendelijke overgangsgebieden tussen stad en buitengebied, zoals de tijdelijke natuur op Strandeiland. Tot slot filosofeert Frank van Groen met ecoloog Arnout-Jan Rossenaar van Staatsbosbeheer Noord-Holland over het inrichten van vogelreservaten voor kwetsbare soorten. Heb jij hart voor vogels? Kom luisteren en praat mee!


 • BBC WinterWatch GoldCrest


  his evening, BBC Winterwatch showed our goldcrest migration research with the Motus telemetry network - what an honour to be featured in such a monumental wildlife programme!

  Do you want to know more about our songbird telemetry studies on goldcrests, starlings and skylarks? Check the details here: https://lnkd.in/gW42j5GW

  bbcwinterwatch #winterwatch #goldcrest #motuswildlifetracking #telemetry #migrationecology #ringbaanvlieland #ringbaancastricum Wageningen Marine Research Wageningen University & Research Spurn Bird Observatory Trust Ltd

  https://www.wur.nl/en/research-results/research-institutes/marine-research/show-marine/telemetry-study-songbirds.htm
  Wageningen Marine Research and Wageningen Environmental Research, in cooperation with the ringing sites Vlieland and Castricum, conduct telemetry research into these species. Each year, we tag about thirty skylarks and thirty starlings and follow their flight movements with the MOTUS telemetry network. Preliminary results show that skylarks mainly migrate at night and often follow the coastline, although some have flown over the German Bight during spring migration. Starlings are usually active during the day and show a lot of back and forth movements, but when the conditions are right, they can cross the North Sea within a few hours.


 • https://nadaba.net/fr
  https://nadaba.net/nl
  https://nadaba.net/en
  Het doel van NADABA is om de hulpmiddelen te catalogiseren die worden gebruikt om de fauna en flora van de hele wereld te identificeren en te lokaliseren
  Elke soort hulpmiddel kan daar worden gecatalogiseerd, fysiek of virtueel: veldgidsen, atlassen, flora's, wetenschappelijke artikelen, determinatiesleutels, monografieën, boeken, websites, blogs, forums, enz.
  De bijzonder efficiënte zoekmodule maakt het mogelijk om elk hulpmiddel snel te vinden volgens de gekozen criteria: taxonomische groep, geografisch gebied en type hulpmiddel, evenals een vrij veld.
  NADABA is een participatieve site. Elke gebruiker die een account aanmaakt, kan hulpmiddelen registreren en het is voor hem mogelijk om zijn eigen bibliotheek te beheren, evenals persoonlijke lijsten zoals verlanglijsten en lijsten per geografische regio. NADABA staat nog in de kinderschoenen en heeft je nodig om zijn database te verrijken door je favoriete boeken en sites te registreren.
  Je kan nieuwe auteurs voorstellen, en ook uitgevers en geografische gebieden. Wanneer je het itemformulier invult, staan ��boven de velden auteurs, uitgevers en geografische gebieden de opties:
  • Stel een geografisch gebied voor
  • Stel een auteur / maker voor
  • Stel een nieuwe uitgever voor
   Nadaba zal evolueren dankzij de voorstellen van de gemeenschap. Dat is de doel.

  Nadaba is voor Naturalist Data Base

 • Promovideo 'De aarde beeft' van Andere Tijden/ NTR met Marlene Bakker
  De aarde beeft is de tweede documentaireserie van Andere Tijden met Winfried Baijens. In januari 2023 was Het water komt te zien, over de Watersnoodramp van 1953 en de gevolgen daarvan voor Nederland in het algemeen en Zeeland in het bijzonder.
  https://www.eemskrant.nl/andere-tijden-de-aarde-beeft-een-serie-over-groningen-met-winfried-baijens/
  De aarde beeft is op vrijdag 12, 19, 26 januari en 2 februari 2024 te zien, steeds om 20.30 uur op NPO 2.

  Aflevering 1 (vrijdag 12 januari): Schokkend veel gas
  met o.a. singer-songwriter Marlene Bakker en klokkenluider Hans Roest
  https://ntr.nl/serie/572/tekst/In+gesprek+met+presentator+Winfried+Baijens/636
  Aflevering 2 (vrijdag 19 januari): Goud in de grond
  met o.a. de politici Johan Remkes en Engel Modderman

  In het jaar dat de Groningse gaskraan definitief dichtgaat, presenteert Andere Tijden (NTR) vanaf vrijdag 12 januari op NPO 2 de nieuwe vierdelige documentaireserie De aarde beeft: over de vondst van de gasbel, het gejuich alom in Nederland, de economische bomen die tot de hemel reiken en de gevolgen en de nasleep voor de inwoners.

  Maar Groningen is meer dan gas. De aarde beeft is ook een serie over de Groningers zelf, de geschiedenis, het land en de bewoners: de luchten, melancholie, het hoge land en de oude dorpskernen. Presentator Winfried Baijens ontmoet bekende en onbekende Groningers en zoekt uit wat de provincie onderscheidt van en verbindt met de rest van Nederland. In de serie is ook veel Groningse muziek te horen.

 • In Back to your Roots volgt Steven Smit vier jonge getalenteerde Groningers die terugkeerden naar de provincie die ze eerder voor een carrière of passie ver achter zich lieten. Aflevering 1: Filmmaker Fleur Nonnekes was alle grauwe, grijze beelden die ze voorbij zag komen over de provincie Groningen moe. Haar eigen Groningen herkende ze er niet in. Ze laat zien hoe haar film 'Kon minder' een ander en kleurrijker verhaal vertelt. Back to your Roots is de YouTubeserie die hoort bij de televisieserie De Aarde Beeft.
  https://anderetijden.nl/dossier/76/De-aarde-beeft
  De Aarde Beeft is de serie van de makers van Andere Tijden over de roemruchte geschiedenis van Groningen. Over het gas, over het graan, over de herenboeren, over Fré Meis en het communisme, de Pekela's en Veendam, over al het moois in onze noordelijkste provincie. De hele serie zie je terug via https://anderetijden.nl/dossier/76/De...

  Andere Tijden, het geschiedenisprogramma over (bijna) vergeten gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. Andere Tijden wordt gemaakt door de NTR voor NPO2. Check anderetijden.nl voor de hele afleveringen.
  https://npokennis.nl/collectie/188/de-aarde-beeft-groningen-als-wingewest
  Meer van Andere Tijden? Volg ons op:
  Onze website: https://www.anderetijden.nl/
  NPO Start: https://www.npostart.nl/andere-tijden...
  Instagram:

  https://anderetijden.nl/dossier/76/De-aarde-beeft
  / anderetijden

  Facebook:

  Fleur Nonnekes | ANDERE TIJDEN
  / anderetijden

  https://npokennis.nl/collectie/188/de-aarde-beeft-groningen-als-wingewest


 • https://npokennis.nl/collectie/188/de-aarde-beeft-groningen-als-wingewest
  https://anderetijden.nl/dossier/76/De-aarde-beeft

  https://www.overland.nl/Landschapsbiografie%20Veluwe%20DEF%20print.pdf

  https://www.nationaalparkhollandseduinen.nl/wp-content/uploads/2019/08/Landschapsbiografie_Nationaal_Park_Hollandse_Duinen.pdf

  https://www.nationaleparkenbureau.nl/leernetwerken/leernetwerk+verslagen/handlerdownloadfiles.ashx?idnv=1221953


 • https://www.vogeltrekatlas.nl/
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto's%20in%20Zuid-Holland%20in%202023_V7_DEF_klein.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Broedsucces%20en%20ruimtegebruik%20van%20grutto%20in%20de%20Krimpenerwaard%202021.pdf

  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Vogels%20in%20De%20Nesse%20en%20Berkenwoude%202021_DEF.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%202019%20Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse_2018.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/report_Krimpenerwaard_SK_20112019.pdf
  https://lowland-ecology.network/project/plas-dras-voor-kievit-in-agrarisch-gebied
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapportage%20Effect%20van%20beheer%20kievit%20eindrapport%20LOWRES.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto%20in%20Zuid-Holland%20in%202022.pdf
  https://www.vogeltrekatlas.nl/


 • https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-2023
  https://maasduinen-ecotop.nl/
  https://maasduinen-ecotop.nl/maasduinen-ecotop-2023
  https://depelen-ecotop.nl/
  https://depelen-ecotop.nl/peelvenen-ecotop-2024
  https://depelen-ecotop.nl/archief/de-pelen-ecotop-2019/
  https://depelen-ecotop.nl/archief/
  https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-archief

 • Holland komt vreemd genoeg de veldleeuwerik alleen voor op..Texel . Hazen zijn wel weer heel algemeen in Noord Top Of Holland. Vlas is een aantrekkelijk habitat voor Veldleeuwerik..en

  https://www.wierde-en-dijk.nl/projecten/akkerbeheer/Rapportage_MAS_onderzoek11-12-13.pdf Gele Kwikstraat is echt een Groningse Oldambtse akkervogel. Graspieper is een veenkoloniale vogel net als de Kwartel en op de zandgronden Bij Oos.. Fazant zit overal..behalve in Flevoland. De scholekster een een typische vogel van de Stad GRONINGEN!!! De Grasmus is een vogel van de Groingen Onlanden, Pasterswolde
  https%3A%2F%2Fnatuurtijdschriften.nl%2Fpub%2F1021887%2FIDB20210290003003.pdf
  https://anog.nl/wp-content/uploads/2022/05/Actieplan-Akkervogels-Groningen-2022-2030-WEB.pdf
  https://natuurtijdschriften.nl/pub/1021887/IDB20210290003003.pdf
  https://assets.grauwekiekendief.nl/wp-content/uploads/2023/12/14135802/Trends-van-akkervogels-in-Flevoland-2011-2023.pdf
  https://www.clm.nl/wp-content/uploads/2023/11/1176-CLMdeelrapport_Biomonitoring_Drenthe-web.pdf
  JaarBoek BoerenLandVogels https://www.landschapnoordholland.nl/files/2024-01/Jaarboek%20Boerenlandvogels%202023.pdf Alle gegevens voor iedereen beschikbaar
  De provincie Noord-Holland streeft naar zo veel
  mogelijk delen van gegevens. Daarom zijn sinds
  begin 2023 de resultaten van onze meetnetten
  ook te downloaden via het dataportaal van de
  provincie.
  De gegevens zijn te selecteren en te downloaden
  via https://geoapps.noord-holland.nl/
  kaartenportaal/apps/MapSeries/index.html?appi
  d=e85fc52939f240ba9ef5164b5e203fb2&entry=2
  Kies voor de optie Geodata downloaden.
  Onder de kaartlaag PPLG zijn dan de

 • VOORBEELD
  https://www.vangorcum.nl/product/100-64_Landschapsbiografie-van-de-Drentsche-Aa
  INKIJKEXEMPLAAR
  https://www.vangorcum.nl/media/2/inkijk_lbw_15sept21_1049_comp(1).pdf

 • VOORBEELD
  https://www.vangorcum.nl/product/100-64_Landschapsbiografie-van-de-Drentsche-Aa
  INKIJKEXEMPLAAR
  https://www.vangorcum.nl/media/2/inkijk_lbw_15sept21_1049_comp(1).pdf

 • Publicado el 14 de enero de 2024 a las 01:08 PM por ahospers ahospers

  Comentarios

  No hay comentarios aún.

  Añade un comentario

  Entra o Regístrate para añadir comentarios