525.Statistiek uit de ecologie

Al in de middeleeuwen werden er in ons taalgebied heel wat teksten neergepend. Hoeveel dat er zijn, weet niemand, want in die duizend jaar zijn er enorm veel teksten verloren gegaan. Het is dus gissen naar hoeveel en wat voor teksten dat waren, maar dankzij de ecologie kan computationeel letterkundige Mike Kestemont (UAntwerpen) toch wat meer dan gewoon gokken.


 • https://twitter.com/Mike_Kestemont/status/1443825029624602626 Hoeveel middeleeuwse ridderverhalen zijn verloren gegaan? En waarom is een letterkundige geïnteresseerd in ecologie en biodiversiteit? Deze en andere vragen beantwoord ik in mijn gloednieuwe college voor de

 • https://meertens.knaw.nl/2022/02/17/een-derde-van-alle-middeleeuwse-europese-ridderverhalen-ging-verloren/ Februari 2022 – Een internationaal, interdisciplinair team van wetenschappers, geleid door onderzoekers van het Meertens Instituut in Amsterdam en de Universiteit van Antwerpen, ontdekte dat maar liefst een derde van alle middeleeuwse Europese ridderromans in de loop der eeuwen verloren is gegaan. Het team gebruikte voor hun berekeningen modellen uit de ecologie, voor het tellen van zeldzame soorten. In het gerenommeerde wetenschappelijke tijdschrift Science doen zij nu verslag.
  https://forgotten-books.netlify.app/
  Voor wetenschappers die oudere fasen van cultuur bestuderen is het een lastig gegeven: het verleden kan enkel bestudeerd worden op basis van overgeleverde voorwerpen, maar het werkelijke aantal voorwerpen dat ooit heeft bestaan is veel groter. Dat kan zorgen voor een vertekend beeld van wat er allemaal beschikbaar was aan cultuur in vroegere samenlevingen. In de ecologie doet zich een vergelijkbaar probleem voor: zelden lukt het om alle plant- en diersoorten waar te nemen die in een gebied voorkomen. “Daarom leek het ons een boeiend idee om statistische methodes die vaak toegepast worden in de ecologie los te laten op verloren gegane literaire werken”, vertelt Folgert Karsdorp, onderzoeker bij het KNAW Meertens Instituut. “Literaire werken kunnen beschouwd worden als soorten in de ecologie, en de overgeleverde manuscripten, waarin die werken zijn opgeschreven, worden dan als waarnemingen van een soort behandeld”. https://forgotten-books.netlify.app/
 • https://meertens.knaw.nl/wp-content/uploads/2022/02/Forgotten_Books_Dutch_Meertens_Netherlands.pdf wetenschappelijke tijdschrift Science. De onderzoekers pasten daarvoor een formule toe uit een heel ander vakgebied, de ecologie. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2022/02/17/van-de-vos-reynaerde-kennen-we-maar-meer-dan-de-helft-van-alle/ Het zogenaamde ongeziene-soortenmodel, dat ontwikkeld werd door de Taiwanese biostatisticus Anne Chao, helpt wetenschappers om in te schatten hoeveel dier- en plantensoorten ze binnen een onderzocht gebied niet te zien krijgen, omdat ze te klein zijn of, zoals de sneeuwpanter, te schuw.
 • In 2023 ontdekten archeologen, bij de bouw van een hoogspanningsverbinding tussen Eemshaven en Vierverlaten, de resten van een lage huiswierde en vlaknederzetting van ruim 2000 jaar oud. Deze wierde bij Bedum bleek vrij klein van omvang, zodat maar liefst 75 procent van de locatie kon worden opgegraven. Dit leverde een schat aan informatie op. De wierde functioneerde een paar honderd jaar als vetweiderij waar kalveren vetgemest werden voor een nabijgelegen bewoonde wierde. Er stond een woning op de wierde voor de boerenfamilie die de vetmesterij beheerde.
  Deze wierde, en ook de wierde in Westerwijtwerd, werden in de vierde eeuw na Christus beide verlaten. Door de vondsten te analyseren kon men de geschiedenis van de wierden in kaart brengen.

  In Museum Wierdenland is nog tot 31 januari een tentoonstelling te zien waarin wordt verteld hoe de wierde ontstond en hoe er geleefd en gewerkt werd gedurende ruim twee eeuwen vanaf het begin van de jaartelling.

  De lezing wordt gehouden op donderdag 25 januari 2024 in Museum Wierdenland in Ezinge om 20.00. Er wordt geen entree geheven, maar aanmelden is verplicht. De lezingen zijn ook online live te volgen via youtube.com/groningsebibliotheken.

  https://gic.nl/uitgaan/lezing-over-twee-verdwenen-wierden-van-ruim-2000-jaar-oud#:~:text=In%202023%20ontdekten,com/groningsebibliotheken.

 • Hoe klimaatverandering Spitsbergen in 30 jaar veranderde | Maarten Loonen | Buitenhof
  https://twitter.com/Buitenhoftv/status/1749085433630191970
  Kijk het gesprek in #buitenhof met poolbioloog
  @maartenloonen
  over welke veranderingen hij de afgelopen 30 jaar zag op Spitsbergen bij ijsberen, ganzen en gletsjers en waarom klimaatverandering hoger op de politieke en maatschappelijke agenda moet
  https://twitter.com/Buitenhoftv/status/1749085433630191970
  Poolbioloog

  ziet de gevolgen van klimaatverandering op Spitsbergen. 'Modellen zijn conservatief en houden geen rekening met de situatie nu'. 'Het is onvoorspelbaar'. Hij voelt zich machteloos 'het is heel moeilijk om mensen te overtuigen 30 jaar verder te kijken'.


 • Met De Vegetarische Slager wist Jaap Korteweg de wereld te veroveren: vleesch op de markt brengen zonder dat er een dier aan te pas komt. Producten met dezelfde smaak en structuur als de dierlijke variant. Met Those Vegan Cowboys duikt hij in het avontuur om zuivelproducten te maken met stainless steel cows: melk zonder koe. ⇨ Abonneer je nu op het YouTube-kanaal van 7DTV voor meer video’s: https://7dtv.link/YT

  00:00 - Jaap Korteweg
  01:08 - Those Vegan Cowboys
  03:42 - Onderzoeksproces: melk maken zonder koe
  07:06 - Het onderzoeksteam
  09:55 - Jaap Korteweg als boer
  11:10 - De Vegetarische Slager
  14:54 - Boeren in de toekomst
  18:32 - Met vermogen ondernemen
  26:05 - Nieuwe initiatieven

  Those Vegan Cowboys
  Met De Vegetarische Slager leerde Jaap Korteweg ons dat je heerlijk vlees kan eten zonder dat er een dier aan te pas komt. Met zijn nieuwe onderneming Those Vegan Cowboys wil hij datzelfde kunstje flikken met zuivel. Jaap: “We kijken goed wat het product koeienmelk is, waar vervolgens kaas, yoghurt, karnemelk en dagverse melk van wordt gemaakt. Hoe kan je dat doen zonder de koeien? Het voordeel is - als je niet te veel kennis van zaken hebt – dat je daar een simpele voorstelling van kan maken. Je maakt eigenlijk een koe van roestvrijstaal. Het bijzondere van een koe is dat hij vier magen heeft – wij mensen kunnen geen gras verteren een koe kan dat wel – hij maakt daar iets van wat mensen wel kunnen eten of drinken: de melk waar we dan zuivelproducten van maken. Met dat idee ben ik aan de slag gegaan.”

  Ben je benieuwd hoe Jaap Korteweg het nieuwe traject van Those Vegan Cowboys doorloopt en wanneer we de producten kunnen verwachten? Bekijk deze nieuwe aflevering bomvol tips voor ondernemers!

  Jaap Korteweg
  Jaap Korteweg is een slagerszoon en boer uit het Brabantse Zevenbergen. Hij heeft een niet zo eenvoudige droom: mensen vegetarisch vlees laten eten. Lékker vlees maar dan zonder dat er een dier aan te pas komt. Sinds 2007 werkt hij met een enthousiast team aan een Vegetarische Revolutie die de wereldvoedselvoorziening een ander aanzien geeft. Met de komst van Those Vegan Cowboys brengt hij een nieuw plantaardig zuivelmerk op de markt. Zijn missie is het maken van melk uit gras.

  Ronnie Overgoor
  Welkom op het YouTube-kanaal van 7DTV, het grootste video interviewplatform voor ondernemend Nederland! Van Won Yip tot Pieter Zwart. Van BALR. tot Swapfiets. Ronnie Overgoor gaat in gesprek met spraakmakende, opvallende en inspirerende ondernemers over hun succesverhalen én minder goede verhalen. Op dit platform vind je meer dan 1000 inspirerende interviews. Gratis en 24 uur per dag on-demand beschikbaar.

  Kijk al onze video's op: https://www.7dtv.nl
  Informatie voor bedrijven op: https://www.partner7dtv.nl
  Volg ons op Twitter: https://twitter.com/7DTVnl
  Like ons op Facebook: https://www.facebook.com/7DTVNL
  Volg ons op LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/7-ditches-tv/


 • vegan Journaal #26 Start venijnige anti-kweekvlees campagne in de VS
  Jan 05 2024 | 00:38:23
  In het Vegan Journaal neemt Esther Molenwijk met Pablo Moleman (ProVeg) het laatste nieuws door op het gebied van de 'eiwittransitie'. Met dit keer:Hoe succesvol is Veganuary?https://veganuary.com/wp-content/uploads/2023/03/THE-OFFICIAL-VEGANUARY-2023-PARTICIPANT-SURVEY-2.pdfMinisterie van Financiën: 6x per week vegetarisch in de bajes scheelt 2 jaarlijks miljoenhttps://www.trouw.nl/binnenland/minder-vlees-op-het-menu-in-de-bajes-dat-zou-de-overheid-miljoenen-besparen~bcacc908/Veganfluencer Tabitha Brown wint Emmy voor haar plantaardige kindershow “Tab Time”Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=LxCI5ZDypEoVS opent strijd tegen lab meat https://www.porkbusiness.com/news/industry/new-national-television-ad-exposes-realities-lab-grown-meatDe website achter de campagne tegen KweekVlees: https://labmeat.comVeehouders klagen over hoge kosten omdat ze steeds meer moeten betalen om hun mest kwijt te kunnenhttps://www.boerderij.nl/erwin-wunnekink-lto-voorzitter-melkveehouderij-niet-de-boeken-in-als-mister-krimpGast: Hanneke van Ormondt (Caring Farmers) over het niet-gelukte convenant ‘dierwaardige vee

  Tok: https://www.tiktok.com/@studioplantaardig X: #StudioPlantaardig


 • https://coegroen.nl/uitgelicht/natuur-en-landbouw-in-balans-in-het-beekdal
  https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/75614-419-inleiding-35-jaar-beheer-drentsche-aa


 • Voor hun analyse hebben de onderzoekers gekeken naar de ontwikkeling van diverse planten- en diersoorten en vegetatietypen over de afgelopen 35 tot 40 jaar. Zo lang werkt de overheid inmiddels aan verbetering van het authentieke beekdalenstelsel in Midden-Drenthe. Ondanks die inspanningen zijn de doelstellingen uit de Europese Kaderrichtlijn Water ook voor de Drentsche Aa de komende tijd niet haalbaar, verwachten de vier onderzoekers.

  'Zo zitten er nog veel meststoffen in het water. Hierdoor is het beekstelsel in feite één groot helofytenfilter waar die meststoffen zich dan in ophopen. Wat schade oplevert voor de aanwezige planten en de natuur zich onvoldoende kan herstellen.' Een oplossing zou zijn om actief zuiveringsmoerassen in te richten, met name bovenstrooms.

  Daarnaast stellen de vier ecologen vast dat vooral in het middendeel van het stroomgebied van de Drentsche Aa de natuur vorderingen maakt. Het gaat dan bijvoorbeeld over het gebied Ossebroeken langs het Rolderdiep waar zich weer nieuw moeras heeft ontwikkeld. Dat lukte door meer kwelwater toe te laten en door gebieden te verschralen. Toch is ook daar de situatie kwetsbaar omdat door zomerse stortbuien een langzame verbetering in één keer kan worden gestopt als zo veel voedselrijk water toestroomt.

  Benedenloop
  Daarnaast blijkt dat in de benedenloop van de Drentsche Aa, ondanks aanpassingen in beheer en inrichting zoals in de Ydermade, de natuur er meestal nog achteruitgaat. Door diepere ontwatering in naastgelegen landbouwgebieden treden er grondwaterverliezen op zodat de natuur er verdroogt. De onderzoekers noemen ook natuurgebieden bij De Punt en in de Onnerpolder. 'Het bereiken van een gunstige staat is daar niet haalbaar.'
  https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/08/23/natuurkwaliteit-in-drentsche-aa-blijft-nog-achter
  Beweiden en hooien van de beekdalen zijn de afgelopen jaren zeer bruikbare beheermaatregelen gebleken, merken de onderzoekers op. Anders dan meer schraallanden creëren, is het bijvoorbeeld in het gebied Geelbroek onder Assen beter water zo lang mogelijk vast te houden en bosontwikkeling te stimuleren. Om de situatie in het hele stroomgebied te verbeteren, zou volgens de onderzoekers het beheer op korte termijn moeten worden gericht op de laatste voedselarme infiltratiegebieden en voor de langere termijn op het opvangen van klimaatverandering.
  https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2023/08/23/natuurkwaliteit-in-drentsche-aa-blijft-nog-achter
  https://www.inaturalist.org/journal/ahospers/75614-419-inleiding-35-jaar-beheer-drentsche-aa

 • h

 • https://www.vogeltrekatlas.nl/
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto's%20in%20Zuid-Holland%20in%202023_V7_DEF_klein.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20predatie%20steltlopers%20Krimpenerwaard_2021.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Broedsucces%20en%20ruimtegebruik%20van%20grutto%20in%20de%20Krimpenerwaard%202021.pdf

  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Vogels%20in%20De%20Nesse%20en%20Berkenwoude%202021_DEF.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%202019%20Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Biodiversiteit%20Polder%20Berkenwoude%20en%20de%20Nesse_2018.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/report_Krimpenerwaard_SK_20112019.pdf
  https://lowland-ecology.network/project/plas-dras-voor-kievit-in-agrarisch-gebied
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapportage%20Effect%20van%20beheer%20kievit%20eindrapport%20LOWRES.pdf
  https://lowland-ecology.network/userfiles/files/Rapport%20Grutto%20in%20Zuid-Holland%20in%202022.pdf
  https://www.vogeltrekatlas.nl/


 • https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-2023
  https://maasduinen-ecotop.nl/
  https://maasduinen-ecotop.nl/maasduinen-ecotop-2023
  https://depelen-ecotop.nl/
  https://depelen-ecotop.nl/peelvenen-ecotop-2024
  https://depelen-ecotop.nl/archief/de-pelen-ecotop-2019/
  https://depelen-ecotop.nl/archief/
  https://meinweg-ecotop.nl/meinweg-ecotop-archief

 • Holland komt vreemd genoeg de veldleeuwerik alleen voor op..Texel . Hazen zijn wel weer heel algemeen in Noord Top Of Holland. Vlas is een aantrekkelijk habitat voor Veldleeuwerik..en

  https://www.wierde-en-dijk.nl/projecten/akkerbeheer/Rapportage_MAS_onderzoek11-12-13.pdf Gele Kwikstraat is echt een Groningse Oldambtse akkervogel. Graspieper is een veenkoloniale vogel net als de Kwartel en op de zandgronden Bij Oos.. Fazant zit overal..behalve in Flevoland. De scholekster een een typische vogel van de Stad GRONINGEN!!! De Grasmus is een vogel van de Groingen Onlanden, Pasterswolde
  https%3A%2F%2Fnatuurtijdschriften.nl%2Fpub%2F1021887%2FIDB20210290003003.pdf
  https://anog.nl/wp-content/uploads/2022/05/Actieplan-Akkervogels-Groningen-2022-2030-WEB.pdf
  https://natuurtijdschriften.nl/pub/1021887/IDB20210290003003.pdf
  https://assets.grauwekiekendief.nl/wp-content/uploads/2023/12/14135802/Trends-van-akkervogels-in-Flevoland-2011-2023.pdf
  https://www.clm.nl/wp-content/uploads/2023/11/1176-CLMdeelrapport_Biomonitoring_Drenthe-web.pdf
  JaarBoek BoerenLandVogels https://www.landschapnoordholland.nl/files/2024-01/Jaarboek%20Boerenlandvogels%202023.pdf Alle gegevens voor iedereen beschikbaar
  De provincie Noord-Holland streeft naar zo veel
  mogelijk delen van gegevens. Daarom zijn sinds
  begin 2023 de resultaten van onze meetnetten
  ook te downloaden via het dataportaal van de
  provincie.
  De gegevens zijn te selecteren en te downloaden
  via https://geoapps.noord-holland.nl/
  kaartenportaal/apps/MapSeries/index.html?appi
  d=e85fc52939f240ba9ef5164b5e203fb2&entry=2
  Kies voor de optie Geodata downloaden.
  Onder de kaartlaag PPLG zijn dan de


 • Publicado el 21 de enero de 2024 a las 11:00 AM por ahospers ahospers

  Comentarios

  No hay comentarios aún.

  Añade un comentario

  Entra o Regístrate para añadir comentarios