223-Wind & Zon | Vakblad Duurzame Energie

NVL Libellendag Culemborg 2021

10:00 Aankomst (koffie staat klaar)
10:30 Opening dagvoorzitter
10:35 Ecologie en biotopen libellen van Suriname – Marcel Wasscher
11:00 Mystery Quiz
11:15 Koffiepauze
11:45 Migrant Dragonflies – Adrian Parr
12:15 Algemene Ledenvergadering
12:45 Lunchpauze
13:30 Quiz-ontknoping
13:45 Het libellenseizoen van 2021 – Roy van Grunsven
14:00 De libellenatlas van het Midden Oosten – Vincent Kalkman
14:20 Theepauze
14:45 Libellen van Socotra – Robert Ketelaar
15:05 De Geelvlekheidelibel in Nederland – Reinier de Vries
15:25 Hoe ernstig heeft de libellenpopulatie in de Weerribben te lijden van parasiterende knutten?
– Rene Manger
15:45 Potpourri
16:15 Afsluiting dagvoorzitter


Vakblad Wind & Zon energietransitie

 1. Eerste burgerinitiatief Aansluiten op de energiemarkt en vergoedingen krijgen voor het aanbieden van flexibiliteit: tot voor kort was het alleen mogelijk voor grootverbruikers en -aanbieders van energie. Nu ook voor kleinschalige projecten van Martijn Bongaerts en Liesje Harteveld
 2. IJVER eiland: durf groter te denken: Wil je de Noordzee als energiebron ontwikkelen, dan ligt een werkeiland op zee, dicht bij de aan te leggen windparken voor de hand. Wat zijn de voordelen en hoe realiseren we het? Lees het artikel van Frans A. van der Loo
  gratis artikelen en informatie over abonnementen op Wind & Zon | Vakblad Duurzame Energie

https://issuu.com/decentraalodeduurzaam/docs/wz_jrg.37_nr.4_web_17nov20/1?ff&showOtherPublicationsAsSuggestions=true

https://www.arte.tv/de/search/?q=natuur
https://www.arte.tv/de/videos/letzte-chance/

 • In de omgeving van het Winschoterdiep bij het Europapark is, voor de derde keer dit jaar, een bever gespot. Volgens Waterschap Hunze en Aa's vormt de aanwezigheid van het dier hier een te groot risico voor de waterveiligheid en daarom wordt ook deze stadsbewoner gedwongen verhuisd naar een nieuwe plek in de provincie.

  "Een bever maakt gaten van zo'n 50 centimeter doorsnee en 8 meter diep," vertelt Marc Rothengatter van Hunze en Aa's. "Die graaft hij zo in een nachtje. Als zoiets in een dijk of een kade van ons gebeurt dan is dat te gevaarlijk, daar kunnen we nooit op tijd bij zijn om te zorgen dat iedereen droge voeten houdt."

  Volgens Hunze en Aa's is de beverpopulatie in het gebied van het waterschap bezig met een sterke groei. Rond het Zuidlaardermeer en het Drents Diep leven nu meerdere beverfamilies. De territoriale dieren, wiens jongen in het derde jaar het nest verlaten, gaan op zoek naar een eigen territorium en partner. “Het is daarom heel logisch dat we nu voor de derde keer een bever in dezelfde omgeving zien”, zo stelt het Waterschap.

  Het dier wordt met een speciale kooi gevangen. "We hebben een levend vangende kooi met aas en takken. Als hij daar op gaat staan vallen twee luiken dicht en dan krijgen wij een berichtje," vertelt Rothengatter. Als de bever gevangen is, zetten ze hem uit in een ander gebied. "Deze gaat naar de Ruiten Aa, daar heeft hij een prachtig mooie omgeving. Daar zwemt hij niet meer tussen de flessen, maar zit hij weer in de natuur."

  Het waterschap verhuisde eerder dit jaar al twee andere bevers, die hun intrek hadden genomen in een burcht in dezelfde omgeving. Begin deze maand werden opnieuw vraatsporen aangetroffen rond het Winschoterdiep, waarna wildcamera's de aanwezigheid van het dier bevestigden.

 • Publicado el 09 de septiembre de 2021 a las 09:48 AM por ahospers ahospers

  Comentarios

  No hay comentarios aún.

  Añade un comentario

  Entra o Regístrate para añadir comentarios