567.Stip van de Vlinderstichting en agro-ecoloog Ben Koks over de win-win van landbouwtechnieken en biodiversiteit

Stip van de Vlinderstichting en agro-ecoloog Ben Koks over de win-win van landbouwtechnieken en biodiversiteit
www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing
De Rotterdam de boer op!-lunchlezing wordt sinds april 2023 maandelijks door Rachelle georganiseerd en gehost. Het begon vanuit de wens om alle mooie dingen die spelen binnen de verschillende programmasporen te delen met ons netwerk en andere geïnteresseerden. De lunchlezing heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een belangrijke vorm van kennisdeling binnen Rotterdam de boer op!. Het is elke maand een geanimeerde online bijeenkomst!

  1. Niet lullen, maar poetsen. Akkervogeldeskundige Ben Koks wil meer ruimte voor biodiversiteit op akkerlandschappen. Rotterdam de Boer Op! heeft samen met Ben Koks en Sander Bernaerts twee grote projecten ontwikkeld; ‘Onderzaai’ en ‘Biodivers Akker Mozaïek’. Dit zijn allebei methoden om meer biodiversiteit op de akker te krijgen, zonder dat de financiële opbrengst van boeren in het geding komt. Maar zoals de praktijk inmiddels heeft uitgewezen: alles valt of staat met een juiste uitvoering. Is het ecologisch én landbouwkundig een verbetering? Het landbouwkundige succes laten we graag aan de boeren over. Het ecologische resultaat wordt door De Vlinderstichting gemonitord. Anthonie Stip (De Vlinderstichting) en Ben Koks hebben het concept, de voortgang en wat eerste resultaten uit de doeken gedaan tijdens de lunchlezing op maandag 16 september.

    www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing

  2. Lezingen 2023 terugkijken
    De lezingen van vorig jaar zijn opgenomen en terug te kijken op het YouTubekanaal van FLORON. Liever alleen de diapresentaties bekijken? Klik dan hier.
    https://floron.us8.list-manage.com/track/click?u=d5adea05984151874ceeb9c72&id=eabafcf8fe&e=f46423baaf
    Het landelijk Watervogelmeetnet en het Landelijk Broedvogelmeetnet zijn meetnetten van de Overheid. Sovon Vogelonderzoek Nederland coördineert in opdracht van de Overheid de tellingen en inventarisaties. Sovon beheert en analyseert de data en rapporteert jaarlijks over deze meetnetten.

    De meeste gegevens van deze meetnetten worden door vrijwilligers en terreinbeherende organisaties ingewonnen. Data van gebieden die zeer complex zijn, gebieden in regio's waar weinig vrijwilligers beschikbaar zijn of gebieden waar inzet van schepen of vaartuigen noodzakelijk is, worden door of in opdracht van de Overheid ingewonnen. Alle gegevens samen vormen de basis van deze 2 landelijke meetnetten. Data die door derden worden ingewonnen, zijn geen eigendom van de Overheid. De Overheid mag al deze gegevens wel gebruiken voor het vaststellen van de populatieomvang van vogelsoorten en het berekenen van trends. Maar ze mag deze niet op teltraject-, of telgebiedniveau ontsluiten of doorleveren.

    Geaggregeerde gegevens worden door Sovon Vogelonderzoek Nederland geleverd aan de NDFF(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website). De data van de gebieden in beheer bij Rijkswaterstaat zijn via de viewer(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) ontsloten.

    De ontsluiting van alle opgewerkte vogeldata/informatie verloopt via Sovon. Deze informatie vind u op het tabblad Vogelinfo op Sovon(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) en is verdeeld naar landelijke data per vogelsoort(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) (verspreidingskaart, trendgrafiek en seizoensverdeling) en naar Natura 2000-gebieden(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website) (aantallen broedvogels en winter- en trekvogels vanaf respectievelijk 2012 en 2010). De aantallen van de Natura 2000-gebieden kunt u inkijken én downloaden. De landelijke gegevens kunt u alleen inkijken.

  3. UILEN 2 (2011)


    Uilen 2




































    1-Steenuil

    - De prooiaanvoer bij de Steenuil in het 5e Beleef de Lente-jaar
    Reproductie van de Steenuil in Nederland in 2010 
    - Steenuilen in de Midden-Betuwe van 2001 t/m 2010
    Verknocht aan Steenuilen, boeren en buitenlui
    - Kluut als prooi van de Steenuil
    - Steenuilen broeden in konijnenhol

    2-Kerkuil

    - Een nieuwe methode voor het seksen van Kerkuilen

    3-Ransuil

    Oogtrauma en iriscoloboom bij Ransuilen 

    4-Bosuil

    - Nestkastcontroles van de Bosuil in 2010

    5-Oehoe

    - Broedsucces van de Oehoe in Nederland en enkele West-Duitse gebieden in 2011
    - Nestplaatskeus van Oehoes in het grengebied van Nederland en Duitsland

    6-Ruigpootuil

    Recente ontwikkelingen rond Ruigpootuilen in Noordwest-Europa 

    7-Dwerguil                                                                                                                   
    - Waarnemingen van Dwerguilen in Nederland: is de soort aan een opmars bezig?  
    8-Sneeuwuil                                                                                                                
    - Sneeuwuilen in Nederland: arctische verschijningen in de polder  
    9-Konijnuil 
    - De Konijnuil, het neefje van de Steenuil in de Nieuwe Wereld 
     
    10-Velduil
    Dagroofvogels en Uilen op Ameland 1987-2010

    11-Overige
    - Hoe gezond zijn Nederlandse Uilenpopulaties
     

      ↑ Terug naar index























    Steenuilen Publicaties STONE Kerkuilen Oehoes

    Oratie prof.dr. Marleen M.G. Kamperman: De kunst van het afkijken
    Wanneer: di 14-01-2020 16:15 - 17:00
    Waar: Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
    Op school leer je dat afkijken niet mag, dat het slecht is. In de week van de Cito-eindtoets, en later bij repetities, worden de tafels uit elkaar geschoven, zodat je niet kunt zien wat degene naast je heeft opgeschreven. Desondanks mag ik graag afkijken, niet bij degene naast me, maar in de natuur.

    Wie goed kijkt ontdekt talloze inspirerende dieren en planten. Ik verwonder me over de schoonheid van natuurlijke systemen en hoe ingenieus al die systemen werken. Een mooi voorbeeld is de zandkasteelworm. Deze worm bouwt een cilindervormig huisje door stukjes schelp en steentjes aan elkaar te plakken, en dat alles onder water. De lijm die de worm hiervoor produceert bestaat uit een mengsel van positief en negatief geladen eiwitpolymeren. Dit mengsel is zeer geschikt als onderwaterlijm, door een principe dat complex coacervatie wordt genoemd. Geïnspireerd door de zandkasteelworm ontwikkelen wij synthetische polymeren om zo sterke onderwaterlijmen te maken.

    In mijn oratie geef ik een overzicht van verschillende fascinerende natuurlijke materialen, laat ik zien hoe wij proberen deze materialen na te maken, en zet ik uiteen hoe ik de toekomst van mijn vakgebied zie. Daarnaast wil ik belichten wat zich afspeelt in andere landen op het gebied van onderwijs en wetenschapsbeleid, om te kijken of we daar iets van kunnen leren.

    Ik beargumenteer dat afkijken heel nuttig kan zijn. Dat je niet sterker bent als je alles alleen doet en dat je je kennis niet het beste voor jezelf kunt houden. Dit geldt zowel voor onderwijs als voor onderzoek, en ook in de maatschappij.

    Meer informatie
    Oratie: prof.dr. M.M.G. Kamperman
    Titel: De kunst van het afkijken
    Leeropdracht: Polymer Science
    Faculteit: Science and Engineering
    Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier

    https://www.ardmediathek.de/live

    Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

    In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

    In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
    https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

  4. Windmolenpark
    https://www.nieuweoogst.nl/nieuws/2024/07/26/grootschalige-zeewierboerderij-opent-voor-nederlandse-kust

  5. https://www.ardmediathek.de/live
  6. Beheer van zowel bermen als watergangen kan op een ecologische manier gedaan worden, maar daarbij ontstaan ook veel vragen. Wat houdt ecologisch dan precies in? Wat komt er kijken bij het ecologisch maaien van bermen? En hoe gaat dat in zijn werk bij watergangen?

    In een aantal webinars nemen we je in vogelvlucht mee in het ecologisch beheer van bermen en watergangen. De webinars zijn kort (maximaal 45 minuten) en zullen in de lunchpauze worden aangeboden.

    In het eerste webinar van deze reeks gaan we in op wat ecologisch beheer in het algemeen is. Waarom is ecologisch beheer van belang? Hoe kun je daadwerkelijk ecologisch beheren? Hierin lichten we het keurmerk Kleurkeur toe. Wat kan dit keurmerk opdrachtgevers bieden? We geven ook het woord aan een aannemer over hun ervaringen met ecologisch bermbeheer en Kleurkeur in de praktijk. Aan het eind is er ruimte voor vragen.
    https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=32887

  7. Eerder verschenen nummers

    Oudere uitgaven Groninger Kerken.

    2024 maart | juni | september
    2023 maart | juni | september | december
    2022 maart | juni | september | december
    2021 maart | juni | september | december

    Index tijdschrift Groninger Kerken

    Groninger Kerken is een tijdschrift dat eens per kwartaal verschijnt en een uitgebreid overzicht biedt van alles wat te maken heeft met kerken in Groningen. Van de prachtige preekstoelen tot de betekenisvolle patroonheiligen en van de elegante koorhekken tot de klinkende klokken, elk aspect komt uitgebreid aan bod. Dit tijdschrift is dan ook een absolute aanrader voor iedereen die dieper wil duiken in de schatten van het Groninger landschap.
    https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf
    Dit kwartaal in Groninger Kerken
    Verdwenen werk van F.H. Bach | Mieke van der Wal en Jan Jaap Heij Het kerkelijk oeuvre van de leermeester van de eerste generatie Ploeg-schilders geniet weinig aandacht. Veel daarvan verdween bovendien in de tweede helft van de vorige eeuw.
    Laatste doorkomst Oostum | Han Steenbruggen Voor wie door het Hogeland fietst, is de in de verte kerk de belofte van een volgend dorp. Voor schilders van De Ploeg vormden ze een marginaal maar dankbaar onderwerp.
    Kerken van Helmantel | Martin Hillenga Het 55-jarig bestaan van Groninger Kerken is voor Museum Helmantel aanleiding om een selectie van kerken van de schilder uit Westereden te tonen.
    Hedendaagse eeuwenoude prentkunst | Tjitske Zuiderbaan Interview met Eline Brontsema.
    Grafdelver | Jan Glas Wat een fotokans!' Het besneeuwde kerkhof van Midwolde leidde ook nog eens tot een gedicht.
    Poort en bank | Patty Wageman 'Alles gaat over kijken' is een rake typering van het werk van JCJ Vanderheyden. Aan de rand van het kerkhof van Woltersum staat zijn kunstwerk 'Poort en bank'
    https://www.groningerkerken.nl/downloads/index_update_2023.pdf

    Groninger Kerken | Oude Jaargangen Archief

  8. https://research.rug.nl/nl/publications/landschapsbiografie-van-de-gemeente-groningen
    https://gemeente.groningen.nl/landelijk-gebied
    https://gemeente.groningen.nl/landschapsbiografie-en-landschapskoers
    Landschapsbiografie van het Reitdiepgebied

  9. www.rotterdamdeboerop.nl/tag/lunchlezing
  10. Italianen eten maar 15% voorbewerkt voedsel, Nederlanders 75% waardoor de bacteriene in je maagdarm, die je eten voorverteren, niet de goede stoffen krijgen.
    Een kant-en-klaarmaaltijd met groenten erin. Brood. Volkoren koekjes. Yoghurt met een smaakje...Iedereen koopt wel eens eten uit een verpakking.Is dat https://doc.webinargeek.com/watch/nBIWPpms6Dqg3SXAYvX9BWJvJXO_H1i48FRqh92RDdU/
    Op maandag 14 oktober is er weer een live uitzending van Overgewicht.TV. Wist je dat wij Nederlanders méér ultrabewerkt voedsel eten dan in andere inwoners van Europa? En dat kinderen nóg veel meer ultrabewerkt eten binnenkrijgen dan volwassenen?
    Hoe erg dat is en wat het verschil is tussen bewerkt en ultrabewerkt voedsel, bespreekt presentator Merel van Dorp tijdens de online uitzending op maandag 14 oktober van 20.00-21.00 uur.

Publicado el 27 de septiembre de 2024 a las 07:33 AM por ahospers ahospers

Comentarios

No hay comentarios aún.

Añade un comentario

Entra o Regístrate para añadir comentarios