Desítka nepůvodních rostlin

Proč že máme políčeno právě na těchto 10 rostlin? Viz níže (sepsal Jan Pergl)

Ambrozie peřenolistá (Ambrosia artemisiifolia)

Ambrozie produkuje velmi agresivní pyl. Má velmi omezené rozšíření, často se vyskytuje na okrajích zemědělských pozemků. Znalost jejího výskytu by nám mohla pomoci zabránit v jejím dalším šíření.


Foto Erik Jørgensen

Bolševník velkolepý (Heracleum mantegazzianum)

U všemi známého bolševníku velkolepého asi nikdo nepochybuje, proč jej mapujeme. Kromě toho, že je schopen způsobit popáleniny, vytlačuje původní druhy rostlin.


Foto Ian Gregory

Dub červený (Quercus rubra)

Dub červený je velmi problematický strom z hlediska ochrany přírody, současně ale velmi ceněný druh v lesnictví. Pod jeho opadem máloco dokáže vyklíčit a přežít. Velkoplošné výsadby jsou podchyceny lesnickými údaji, ale málo se ví o jednotlivých stromech či malých skupinkách.

Quercus rubra
Foto Joe Walewski

Komule Davidova (Buddleja davidii)

Motýlí keř, je adeptem na invazní druh příštích let. V zemích na západ od ČR již zdatně obsadil okraje železnic, břehové porosty a jiná narušovaná stanoviště. Je to keř, který v ideálních podmínkách vytvoří husté porosty. Již máme informace, že v ČR je schopen zplaňovat. Chceme tedy podchytit, kde všude.¨

Buddleja davidii
Foto Izigabo

Lupina mnoholistá (Lupinus polyphyllus)

Lupina mnoholistá je rostlina s charakteristickými listy. Jedná se o druh luk a okrajů silnic, kerý je v některých oblastech ČR velmi hojný. Chceme získat představu kde všude se vyskytuje a kde jsou ohniska šíření. Stejně jako u ostatních druhů není cílem ji všude likvidovat.

Lupinus polyphyllus
Foto Vladimir Bryukhov

Mahónie cesmínolistá (Berberis aquifolium)

S mahonií se v posledních letech můžete setkat čím dál častěji. Je to přízemní keř se semeny, která rozšiřují ptáci. Jedná se o obtížně zlikvidovatelný druh. Riziko jejího výskytu v přírodě je to, že je schopna tvořit relativně velké a neproniknutelné porosty.

Berberis aquifolium
Foto Tig

Netýkavka žláznatá (Impatiens glandulifera)

Netýkavka žláznatá je jednoletá, růžově kvetoucí rostlina, kterou máme spojenou s výskytem podél břehů řek a potoků. Nicméně existují doklady, že se šíří i na sušší stanoviště. V rámci tohoto sledování bychom chtěli podchytit charakter jejího rozšíření.

Impatiens glandulifera
Foto John Barkla

Pajasan žláznatý (Ailanthus altissima)

Pajasan se v posledních 10 letech značně šíří. Má velmi negativní vliv na okolní vegetaci a vytvářejí velmi husté porosty. Potkáme jej nejčastěji v městech, kde byl vysazován. Z měst se však dále šíří podél silnic, řek a železnice. Je i na tzv. evropském seznamu invazních druhů.

Ailanthus altissima
Foto Matthieu Gauvain

Starček úzkolistý (Senecio inaequidens)

Starček úzkolistý se do ČR dostal podél silnic a ve středových pásech dálnic. Jedná se o velmi dynamický druh, který se v současné době velmi šíří. Ohrožuje některé cenné biotopy na skalních stepích. Mapování by mělo umožnit podchytit současný stav jeho invaze.

Senecio inaequidens
Foto Fabien Piednoir

Třapatka dřípatá (Rudbeckia laciniata)

Druh velmi ozdobné rostliny s velmi roztroušeným výskytem. Právě roztroušenost vede k tomu, že není často uváděna v literatuře. Jedná se o druh, který zatím nedosahuje velkých hustot a mapování by mělo pomoci vytvořit určitý základ znalostí o jejím rozšíření.

Rudbeckia laciniata
Foto Elmaddi

Publicado el 21 de mayo de 2022 a las 08:37 AM por pavel pavel

Comentarios

No hay comentarios aún.

Añade un comentario

Entra o Regístrate para añadir comentarios